Trump je namjerno izgubio debatu

Sinoc je bila prva predsjednicka debata u Americi. Ovo je bila historijska debata, jer prvi puta imamo zensku nominaciju velike partije i autsajdera kojem nije predvidjan uspijeh.

Ko je pobjedio?

Hillary je pobjedila na bodove. Imala je vise autoriteta kada su u pitanju detalji politcikih planova i cistije odgovore. Trump je mnogo prekidao i bio je defanzivan. Da je ovo bila debata na fakultetu, Hillary bi bila cisti pobjednik. Ali, biraci ne mare previse o cinjenicama i stilovina debate. Ono sto je vazno jeste kako se oni osjecaju.

Prva prepreka koju je Trump morao da prevazidje jeste da je trebao da izgleda dovoljno ‘predsjednicki’. Potrebno je da pokaze da moze da se kontrolise i da bude pribran u trenucima kada ga napadaju. Uspio je.

Hillary je imala prepreku da pokaze da je prije svega zdrava da bude predsjednik. Posto kruze glasine da je ozbiljno bolesna, morala je da pokaze da je jaka. Po meni je uspijela, ali ako pogledamo malo ispod povrsine, meni licno je izgledala nedovoljno zdravo. Izgledala je kao da je pripremljena za ovih 90 minuta od strane svog doktorskog tima. Takodjer, poprilican broj nekontrolisanih osmijeha, koji su bili forsirani su bili jos jedan red flag, jer se nije smijala ocima (parametar istinskog osmjeha) iako razlog za to moze da bude botoks.

Oba kandidata u ovoj prvoj debati su morali da rijese par problema, Trump da posjeduje kontrolu temperamenta da bude predsjednik i da je manje strasan za ljude, dok je Hillary morala da pokaze da je zdrava i da zaista mari za Amerikance.

Zbog toga mislim da je Trump namjerno izgubio debatu na bodove. Bio je defanzivan i lose je argumentirao neke segmente, ali ono sto je najvaznije, nije izgledao kao ludak. Nije iskoristio svoje najbolje napade i bio je fin prema Hillary. Ostao je u toj ‘predsjednickoj’ zoni pod pritiskom i na taj nacin rijesio svoj jedini problem. Da nije fasisa i novi Hitler. Izgledao je kao sigurniji izbor.

Vec sutra, niko se nece sjecati sta su ova dva kandidata raspravljala, ali ce se svi sjecati sta su osjecali prema nekom od kandidata.

Hillary je pobjedila na debati, ali u tom procesu zaboravila je da treba da pobjedi na izborima, a tu je Trump sinoc pobjedio.

 

Predikcija za sljedecu debatu:

  1. Trump ce biti cistiji u napadima
  2. Trump se nece gubiti u besmislenim raspravama
  3. Hillary ce probati da napadne jos jace na Trumpove biznise koji nisu uspijeli
  4. Trump pobjeduje debatu broj 2

}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *